İnsanlık, genel iyiyi gözetmeyen girişimlerin, günlük kazanç beklentileriyle yapılan işlerin, günü dahi kurtaramadığına tanıklık etmektedir. İş dünyası, “bütünü görmeden” yapılan hamlelerin, çok çabuk cezalandırıldığı bir dönemi yaşamaktadır.
Bir konuya yönelik farkındalık, maalesef çoğu zaman olumsuz bir deneyim sonrasında ortaya çıkmaktadır. “2008 global krizi” deneyimi, iş hayatına bir bakış açısı kazandırmış, daha doğrusu bütüncül bakış açısının ne denli zorunlu olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. İş dünyası uzunca bir süredir, sürdürebilirlik, uyum, bütünlük gibi kavramları; adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerinin yanına eklemiş durumdadır.
Bütüncül düşünme konusundaki noksanlığın tarih boyunca insanlığa verdiği zararlar, bugün artık kısmen de olsa ölçülebilir durumdadır. Ölçebilme durumu, farkındalığı güçlendirmekte ve bizleri, kapsayıcı bir kavram olarak etiğe yönlendirmektedir.
Etik başlığı, iş dünyasının bugün ihtiyaç duyduğu yönelim açısından, tüm sorulara yanıt verebilecek içeriktedir. Bunun beraberinde, bu soyut genel içerik, somut çözümlemelerle karşılık bulmaktadır. Etik, “Şimdi ne yapmalıyız?” sorusuna yanıt ararken, ilerici bir bakış açısını zorunlu kılmaktadır. Yasal olanla uyumlu olmanın yetersizliği karşısında çıkan krizlere; yasal olanın ilerisinde bakış açısıyla, bugünden “Dur!” demenin yöntemini aramaktadır. Etik, iyiyi, olumsuz deneyimlerle ödenen bedeller sonrasında değil, önceden uygulamaya çalışmanın anlam karşılığıdır.
2008 global krizinin ardından, ülkemizin önde gelen 22 özel sektör kuruluşu, yukarıdaki değerlendirmeler ışığında ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de iş etiği konusunda çalışan bir yapının faydalı olacağı düşüncesiyle bir girişimde bulunmuştur. Bu kurucu irade, etik ilkeler gözetilerek yürütülen çalışmaların sonucunda, itibarın nesnel bir kazanım olacağı görüşündedir. Bu düşünceyle adımızın, “Etik ve İtibar Derneği” olması görüşü ağırlık kazanmıştır. Yürütülen çalışmaların sonucunda, Etik ve İtibar derneği TEİD, 2010 yılının Mayıs ayında İstanbul’da kurulmuştur.
Türkiye coğrafyasının İktisadi hayatta önemli aktörlerinden olan aşağıdaki 22 güzide kurum, kurucu kurumsal üyelerimizdir.
●Akbank ●Anadolu Endüstri Holding ●BAB Danışmanlık ●Bilim İlaç ●Borusan Holding ●Bosch ●Deloitte ●Erdoğmuş Danışmanlık ●Ergo Grubu Holding ●Ernst & Young ●Friterm ●Global Tanıtım ●Hewlett Packard ●İncekara Holding ●İnci Holding ●KPMG ●Microsoft ●MY Executive ●Probil ●Sabancı Holding ●Siemens ●Turkcell
Derneğimizin kurucu başkanlığını Siemens AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ali Rıza Ersoy üstlenmiştir. Ali Rıza Ersoy’un ardından, başkanlığına önce Prof. Dr. Metin Çakmakçı ve ardından Sayın Mehmet Buldurgan seçilmişlerdir. Bugün derneğimiz, 100’ü aşkın üye sayısıyla, kurullarıyla, temsilcikleriyle ve ulusal ve uluslararası ortaklıklarıyla, çalışma ve etki sahasını genişletmeye devam etmektedir.
1 Yorum
Bir cevap yazın
You must be logged in to post a comment.
ı aggree your idea.